Det er sjovt at være gildebror - men det starter som spejder

 

 

 

Velkommen
Gildebevægelsens formål
Humanitært arbejde
Aktiviteter i gilderne
Gilderne i København
Ansøgningsskema
Gildegården
Nyt fra Gildegården
Gildegården udlejning
Stadsgildenyt
Kalender
Aktiviteter på tværs
Links
Vedtægter

 

 
 

 

Stadsgildenyt

Stadsgildepennen
Nyt fra Gildegården
Nyt fra Naverne


Arrangementer
Gildegårdshistorie

Wits
Elektroniske gildeblade


 


 

 

Stadsgildepennen

af g

Snart er natten svunden,
dagen bryder frem,
fra vor jagt i lunden
alt vi drage hjem.
Borgens haners galen
lyder over vang,
snart vil Gurresvalen
kvidre morgensang. 

End i vesten glimter
matte stjernes hær,
mens i øst man skimter
svage morgenskær;
mod de tavse strande
søen vugger sig,
stjernens i dens vande
spejles blidelig. 

Nu af sted til borgen,
til vor rede hen!
En lyksalig morgen
snart bestråler den;
veget er det dunkle,
som den mørknet har,
nu skal solen funkle
for kong Valdemar.

                      J. L. Heiberg (1870).

 

Gildegårdshistorie

Lidt Gildegårdshistorie

I al den tid jeg har været gildebroder (i snart 40 år), har Gildegården været den faste ramme om alle de mange gode, sjove og spændende arrangementer, jeg har fået beriget mit gildeliv med – både vores egne arrangementer i 15. København og i særdeleshed alle de fællesarrangementer og fester, der har været gennemført sammen med gildebrødre fra alle de københavnske gilder. 

I al den tid, og også før jeg blev gildebroder, var der engagerede gildebrødre, der i første omgang tog initiativ til og fik gennemført, at vi fik købt vores helt eget hus på Vanløse Alle – og siden det blev en realitet, har en håndfuld gildebrødre år for år påtaget sig at være bestyrelse, som tog sig af økonomien samt småt og stort omkring indretning og drift af Gildegården. Sikke en energi alle disse gildebrødre gennem tiden har lagt for dagen for, at vi gildebrødre har kunnet holde vores møder og fællesarrangementer i Gildegården. 

Det har ikke altid været nemt at få ’enderne’ til at mødes rent økonomisk, og Gildegården havde dengang nogle meget dyre banklån, som det var næsten umuligt at komme ud af. Men - igen - slog fællesskabet til, og i en årrække delte gildebrødre, spejdere og diverse ungdomsforeninger to gange om året navnebøger og fagbøger ud for KTAS. På den måde tjente spejdere og ungdomsforeninger mange penge til deres arbejde, og resten blev via Københavns Stadsgilde delt mellem godgørende formål og Gildegården, som fik den mindste andel af det indtjente, og dermed efter nogle få år kunne slippe ud af de dyre banklån. 

Siden dengang er vi blevet langt færre gildebrødre i Københavns Stadsgilde, men Gildegården er stadig det sted, hvor vi gildevis eller i fællesskab mødes for at få nogle dejlige timer sammen. 

Det kan også nu kun lade sig gøre, fordi der til stadighed har været en bestyrelse, et hold Navere og andre hjælpende gildebrødre samt en gildegårdsinspektør, som har lagt et stort arbejde i, at Gildegården skal være et dejligt sted at være. 

Der er gennem de seneste 20-30 år investeret i bl.a. nye møbler til forhallen, sofagruppen i salen samt til Hulen. Der er løbende blevet slebet gulve; investeret i nye gardiner et par gange; indkøbt lyd- og ’billed’-anlæg til gildernes og foredragsholderes brug; renoveret køkken og lagt ny tagbelægning på huset (selve tagbelægningen doneret af et familiemedlem til Gildegårdens nuværende formand, Kurt); og Naverne har gennem årene bl.a. malet og repareret overalt i Gildegården. 

Alt dette har kun kunnet lade sig gøre, fordi Gildegården gennem alle årene også er blevet udlejet til små og store fester – i starten med en fast tilknyttet festkonsulent – og i de senere år uden. Og igennem mange år har der to gange om ugen været udlejet i dagtimerne til Linedanserne. Sidstnævnte bukkede desværre under i løbet af de sidste to års Coronapandemi, så her er en fast indtægt forsvundet. Men festudlejningerne er stadig i god gænge. Og Gildegården er i dag gældfri 

Alle vi gildebrødre i Københavns Stadsgilde skylder derfor alle de tidligere og den nuværende Gildegårdsbestyrelse stor ros og tak for alt det arbejde og alle de timer, der er lagt i Gildegården – og så hører det med til historien, at gildernes kontingent for brug af Gildegården ikke er steget. Der betales stadig det samme beløb pr. gildebroder nu, som da vi var i hvert fald dobbelt så mange i Københavns Stadsgilde.

 Med glad gildehilsen
Hanne, SGM

Wits

En sælger, en kontorassistent og deres chef var på vej til frokost, da de fandt en antik olielampe.

Da de gned på lampen, kom lampens ånd ud og sagde: ”Hver af jer få et ønske opfyldt – sig frem!”

”Mig først”, sagde kontorassistenten, ”jeg vil til Bahamas, sejle rundt i en speedbåd og være helt fri for alverdens problemer.” – Puf, og hun var væk. 

”Så er det min tur”, sagde sælgeren, ”jeg vil til Hawaii, slappe af på stranden med min personlige massøse, bunker af pina colada’er og min kæreste.” – Puf, og så var han væk.

”Så er det dig, hvad er dit ønske?”, sagde ånden til chefen.

”De to skal være tilbage på kontoret, når jeg har spist min frokost.” 

 

Kunsten at holde sig slank.

Hvad du spiser, når ingen ser det, indeholder det ingen kalorier.

Hvis du drikker sukkerfri sodavand samtidig med, at du spiser chokolade, vil alle kalorierne i chokoladen blive fjernet af de manglende kalorier i den sukkerfri.

Knækkede eller knuste småkager indeholder ingen kalorier. De forsvinder nemlig ved knusningen.


Fødevarer, der indtages af helbredsmæssige grunde som f.eks. chokolade, cognac eller ostekage, indeholder ingen kalorier.

Alt, hvad man spiser stående, er fri for kalorier. Det skyldes tyngdekraftens indvirkning på kaloriernes vægtfylde.

Alt, hvad der slikkes af skeer og værktøj, mens du f.eks. tilbereder søde eller fede desserter, indeholder ingen kalorier.

Fødevarer, der har samme farve, indeholder samme mængde kalorier, f.eks. spinat og pistacieis.

Mad, der indtages under film, tæller ikke med, da de er en del af et underholdningskoncept og ikke vedrører ernæring. Det gælder f.eks. chokoladestænger, popcorn, pebermyntepastiller, chips og alle typer bolsjer.

Alt, hvad man spiser af en andens tallerken, er fri for kalorier, eftersom kalorierne rettelig tilhører den anden og derfor vil hænge fast på hans tallerken.

Så, hvor svært kan det være?

Slankeguruen.

Gildeblade

Har du lyst til at læse både dit eget og de øvrige københavnske gilders elektroniske gildeblade?  - Så skal du blot skrive til den eller de redaktører, hvis blade du gerne vil modtage og bede om at komme på deres mail-lister.

Redaktørernes mail-adresser er:

     1. Gilde        Ole Olesen         oleo.fortvej@gmail.com
     15. Gilde      Jette Lind           
jettelind@brnet.d
     18. Gilde      Claus Museth      museth@os.dk
    
KT-Gildet     Fritse Rosendal   fritse.rosendal@mail.tele.dk

     15. Gildes hjemmeside finder du på: www.15gilderoedovre.dk

Det er gratis at modtage de elektroniske gildeblade via pc.


Stadsgildearrangementer

Stadsgildearrangementer i 2022-2023

Arrangement Dato Ugedag Arrangør
Fellowshipday 25.10.22 tirsdag Stadsgildeledelsen
Drageskydning 8.11.22 tirsdag Stadsgildeledelsen
Nytårsbrunch 8.01.23 søndag Stadsgildeledelsen
Stadsgildeting 16.05.23 tirsdag Stadsgildeledelsen

 

Alle henvendelser til webmaster